Τα 10 οφέλη του πράσινου τσαγιού: Ένα υγιεινό ρόφημα με αντιοξειδωτικές ιδιότητες και θεραπευτικές επιδράσεις!

πράσινο τσάι, υγεία, απώλεια λίπους,καρδιακές παθήσεις, αντιοξειδωτικά
Πράσινο τσάι – green tea

Το πράσινο τσάι θεωρείται ένα από τα πιο υγιεινά ροφήματα στον πλανήτη, καθώς δεν περιέχει υδατάνθρακες. Παρασκευάζεται από την αποξήρανση των φύλλων του φυτού και περιέχει πλούσιες ποσότητες αντιοξειδωτικών, γνωστών ως πολυφαινόλες, που προσφέρουν πολλά οφέλη για την υγεία, όπως:

  • Βελτιωμένη λειτουργία του εγκεφάλου
  • Απώλεια βάρους
  • Αντικαρκινική δράση
  • Μείωση του κινδύνου καρδιακών παθήσεων

Παρότι οι ευεργετικές ιδιότητες του πράσινου τσαγιού γνωστοποιήθηκαν από αιώνες, πρόσφατες επιστημονικές έρευνες εξετάζουν περαιτέρω τις θεραπευτικές του ιδιότητες και παρουσιάζουν τα ακόλουθα αποτελέσματα:

  1. Περιέχει ευεργετικές βιοδραστικές ουσίες
     Το πράσινο τσάι περιέχει πολυφαινόλες, φυσικές ενώσεις με αναγνωρισμένα οφέλη για την υγεία, όπως η μείωση της φλεγμονής και ηκαταπολέμηση του καρκίνου. Επιπλέον, περιέχει κατεχίνη, μια φυσική αντιοξειδωτική ουσία που προστατεύει τα κύτταρα από βλάβες και έχει πολλαπλά οφέλη. Οι κατεχίνες μειώνουν το σχηματισμό ελεύθερων ριζών στο σώμα, ενώ παίζουν σημαντικό ρόλο στην πρόληψη της γήρανσης και στη μείωση του κινδύνου ασθενειών.

    Συμβουλή: Επιλέξτε πράσινο τσάι υψηλής ποιότητας, καθώς ορισμένες μάρκες χαμηλής ποιότητας μπορεί να περιέχουν υπερβολικές ποσότητες φθορίου.

    1. Βελτιώνει τη λειτουργία του εγκεφάλου
      Το πράσινο τσάι περιέχει λιγότερη καφεΐνη από τον καφέ, αλλά αρκετή για να έχει θετική επίδραση. Επιπλέον, περιέχει το αμινοξύ L-θεανίνη, το οποίο συνεργάζεται με την καφεΐνη για να βελτιώσει την λειτουργία του εγκεφάλου. Πολλοί άνθρωποι αναφέρουν αύξηση της συγκέντρωσης και αυξημένη παραγωγικότητα όταν καταναλώνουν πράσινο τσάι, σε σύγκριση με τον καφέ.
    2. Το πράσινο τσάι έχει δείξει ότι βοηθά στην αύξηση της καύσης λίπους και στην ενίσχυση του μεταβολικού ρυθμού
       Μελέτες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση εκχυλίσματος πράσινου τσαγιού αυξάνει την καύση θερμίδων κατά περίπου 4%. Επιπλέον, σε μια μελέτη με υγιείς άντρες, το εκχύλισμα πράσινου τσαγιού αύξησε την οξείδωση του λίπους κατά περίπου 17% σε σύγκριση με την ομάδα που λάμβανε ψευδο-φάρμακο.

      Επιπλέον, η καφεΐνη που περιέχει το πράσινο τσάι μπορεί να βελτιώσει τη φυσική απόδοση με την κινητοποίηση των λιπαρών οξέων από το λίπος του σώματος και την αύξηση της διαθεσιμότητάς τους για καύση. Ωστόσο, πρέπει να σημειωθεί ότι ορισμένες μελέτες δεν έχουν επιβεβαιώσει την αύξηση του μεταβολισμού από το πράσινο τσάι, επομένως τα αποτελέσματα μπορεί να είναι εξαρτημένα από το άτομο.

      1. Βοηθά στην υγεία της καρδιάς
        Το πράσινο τσάι έχει συνδεθεί μεμείωση του κινδύνου καρδιακών παθήσεων. Οι αντιοξειδωτικές ιδιότητες των πολυφαινολών που περιέχονται στο πράσινο τσάι μπορούν να βοηθήσουν στην προστασία των καρδιακών κυττάρων από τη βλάβη που προκαλούν οι ελεύθερες ρίζες. Επιπλέον, ορισμένες μελέτες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση πράσινου τσαγιού συσχετίζεται με μείωση των επιπέδων χοληστερόλης, των τριγλυκεριδίων και της αρτηριακής πίεσης, όλα αυτά είναι παράγοντες κινδύνου για καρδιαγγειακές παθήσεις.

        Επιπλέον, οι μελέτες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση πράσινου τσαγιού συνδέεται με μείωση των επιπέδων της οξείδωσης των λιπιδίων στο αίμα, την αποτροπή της αγγειακής συσσώρευσης λίπους και τη βελτίωση της λειτουργίας των αρτηριών. Όλα αυτά μπορούν να συμβάλουν στην προστασία της καρδιαγγειακής υγείας.

        1. Άλλα οφέλη για την υγεία
          Το πράσινο τσάι έχει επίσης συνδεθεί με διάφορα άλλα οφέλη για την υγεία.Ακόμα και αν κάποια από αυτά τα οφέλη δεν έχουν ακόμα αποδειχθεί επιστημονικά, έχουν προκύψει αρκετές μελέτες και ερευνητικές παρατηρήσεις που υποδεικνύουν τις πιθανές ευεργετικές επιδράσεις του πράσινου τσαγιού στην υγεία:
          • Ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος: Ορισμένες μελέτες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση πράσινου τσαγιού μπορεί να ενισχύσει το ανοσοποιητικό σύστημα και να βελτιώσει την αντίδραση του σώματος έναντι των μικροοργανισμών.
          • Ενίσχυση της διαβητικής διαχείρισης: Ορισμένες μελέτες έχουν υποδείξει ότι η κατανάλωση πράσινου τσαγιού μπορεί να βοηθήσει στον έλεγχο της σακχαρώδους διαβήτης τύπου 2, μειώνοντας τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα και βελτιώνοντας την ευαισθησία των ιστών στην ινσουλίνη.
          • Υποστήριξη της υγείας του δέρματος
          • Ελάττωση του κινδύνου καρδιαγγειακών παθήσεων: Ορισμένες έρευνες έχουν δείξει ότι η τακτική κατανάλωση πράσινου τσαγιού συσχετίζεται με μείωση του κινδύνου εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων, όπως καρδιακή νόσο και εγκεφαλικό επεισόδιο. Αυτό μπορεί να οφείλεται στην ικανότητα των αντιοξειδωτικών στοιχείων του πράσινου τσαγιού να προστατεύουν τις αρτηρίες και να μειώνουν την οξείδωση των λιπιδίων, μειώνοντας έτσι την πιθανότητα σχηματισμού αθηροσκλήρωσης.
          • Προστασία των οδοντικών ιστών: Το πράσινο τσάι μπορεί να συμβάλει στην υγεία των οδοντικών ιστών. Ορισμένες μελέτες έχουν δείξει ότι οι αντιοξειδωτικές ιδιότητες του πράσινου τσαγιού μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της οδοντικής πλάκας, της ζαλίσκης και των οδοντικών κακώσεων.
          • Βοήθεια στην αντιμετώπιση του στρες
            Οι ενεργές ενώσεις που περιέχονται στο πράσινο τσάι, όπως η θεανίνη.

            Η θεανίνη είναι ένα αμινοξύ που βρίσκεται στο πράσινο τσάι και έχει αναφερθεί ότι έχει θετική επίδραση στην αντιμετώπιση του στρες. Η θεανίνη μπορεί να προκαλέσει αίσθημα χαλάρωσης και ευεξίας, ενώ ταυτόχρονα βελτιώνει την προσοχή και την αναγνωριστική λειτουργία του εγκεφάλου. Αυτή η συνδυαστική επίδραση της θεανίνης με την καφεΐνη που περιέχεται στο πράσινο τσάι μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του άγχους και της κατάθλιψης, ενώ διατηρεί την αίσθηση της ηρεμίας και της ευεξίας.

            Επιπλέον, οι μελέτες έχουν υποδείξει ότι η κατανάλωση πράσινου τσαγιού μπορεί να μειώσει τα επίπεδα της κορτιζόλης, γνωστής ως το “ορμόνη του στρες”, στον οργανισμό. Αυτό μπορεί να έχει θετική επίδραση στη ρύθμιση του στρες και να βοηθήσει στην αντιμετώπιση των συνεπειών του, όπως η κόπωση και η ένταση.

Τα αντιοξειδωτικά μπορεί να μειώσουν τον κίνδυνο ορισμένων μορφών καρκίνου

Ο καρκίνος προκαλείται από την ανεξέλεγκτη ανάπτυξη των κυττάρων και αποτελέι μια από τις κύριες αιτίες θανάτου στον κόσμο. Η έρευνα έχει δείξει ότι η οξειδωτική βλάβη μπορεί να οδηγήσει σε χρόνια φλεγμονή, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε χρόνιες ασθένειες, συμπεριλαμβανομένων των καρκίνων. Τα αντιοξειδωτικά μπορούν να βοηθήσουν στην προστασία από οξειδωτικές βλάβες. Το πράσινο τσάι είναι μια εξαιρετική πηγή ισχυρών αντιοξειδωτικών.

Καρκίνος του μαστού

Μια ολοκληρωμένη ανασκόπηση μελετών παρατήρησης διαπίστωσε ότι οι γυναίκες που έπιναν περισσότερο πράσινο τσάι είχαν περίπου 20-30% χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού, έναν από τους πιο συνηθισμένους καρκίνους στις γυναίκες.

Καρκίνος παχέος εντέρου

Μια ανάλυση 29 μελετών έδειξε ότι όσοι έπιναν πράσινο τσάι είχαν περίπου 42% λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν καρκίνο του παχέος εντέρου.

Ασφαλώς, απαιτείται περισσότερη έρευνα υψηλής ποιότητας για να επιβεβαιωθούν αυτά τα αποτελέσματα.

Προστασία εγκεφάλου από γήρανση

Η νόσος του Alzheimer είναι μια κοινή νευροεκφυλιστική ασθένεια και η πιο κοινή αιτία άνοιας σε ηλικιωμένους ενήλικες. Η νόσος του Πάρκινσον είναι μια άλλη κοινή νευροεκφυλιστική ασθένεια και περιλαμβάνει το θάνατο των νευρώνων που παράγουν ντοπαμίνη στον εγκέφαλο. Αρκετές μελέτες δείχνουν ότι οι ενώσεις κατεχίνης στο πράσινο τσάι μπορούν να έχουν διάφορες προστατευτικές επιδράσεις στους νευρώνες σε δοκιμαστικούς σωλήνες και σε ζωικά μοντέλα, μειώνοντας ενδεχομένως τον κίνδυνο άνοιας.

Μπορεί να μειώσει την κακή αναπνοή

Οι κατεχίνες στο πράσινο τσάι μπορεί να εμποδίσουν την ανάπτυξη βακτηρίων στο στόμα, μειώνοντας τον κίνδυνο κακής αναπνοής.

Συμπερασματικά

Το πράσινο τσάι έχει μια σειρά από πιθανά οφέλη για την υγεία.  Αν σας ενδιαφέρει να βελτιώσετε την υγεία σας και να μειώσετε τον κίνδυνο χρόνιων παθήσεων τότε μαζί με την αλλαγή των διαιτητικών σας συνηθειών και την απώλεια βάρους θα μπορούσατε να εξετάσετε το ενδεχόμενο να κάνετε το πράσινο τσάι πιο τακτικό μέρος της ζωής σας.

  1. Lu, Yi et al. “Fluoride content in tea and its relationship with tea quality.” Journal of agricultural and food chemistry 52,14 (2004): 4472-6. doi:10.1021/jf0308354Albert
  2. Magkos, Faidon, and Stavros A Kavouras. “Caffeine use in sports, pharmacokinetics in man, and cellular mechanisms of action.” Critical reviews in food science and nutrition 45,7-8 (2005): 535-62. doi:10.1080/1040-830491379245
  3. Abdul G Dulloo, Claudette Duret et al., Efficacy of a green tea extract rich in catechin polyphenols and caffeine in increasing 24-h energy expenditure and fat oxidation in humans, The American Journal of Clinical Nutrition, Volume 70, Issue 6, December 1999, Pages 1040–1045
  4. Ogunleye, Adeyemi A et al. “Green tea consumption and breast cancer risk or recurrence: a meta-analysis.” Breast cancer research and treatment 119,2 (2010): 477-84. doi:10.1007/s10549-009-0415-0
  5. Chen, Yuetong et al. “An inverse association between tea consumption and colorectal cancer risk.” Oncotarget 8,23 (2017): 37367-37376. doi:10.18632/oncotarget.16959
  6. Weinreb, Orly et al. “Neurological mechanisms of green tea polyphenols in Alzheimer’s and Parkinson’s diseases.” The Journal of nutritional biochemistry 15,9 (2004): 506-16.
  7. Kai Liu, Rui Zhou, Bin Wang et al., Effect of green tea on glucose control and insulin sensitivity: a meta-analysis of 17 randomized controlled trials, The American Journal of Clinical Nutrition, Volume 98, Issue 2, August 2013, Pages 340–348
  8. Huxley R, Lee CMY, Barzi F, et al. Coffee, Decaffeinated Coffee, and Tea Consumption in Relation to Incident Type 2 Diabetes Mellitus: A Systematic Review With Meta-analysis. Arch Intern Med.2009;169(22):2053–2063. 
  9. Shinichi Kuriyama, The Relation between Green Tea Consumption and Cardiovascular Disease as Evidenced by Epidemiological Studies, The Journal of Nutrition, Volume 138, Issue 8, August 2008, Pages 1548S–1553S
  10. Hartley  L, Flowers  N, Holmes  J, Clarke  A, Stranges  S, Hooper  L, Rees  K. Green and black tea for the primary prevention of cardiovascular disease. Cochrane Database of Systematic Reviews 2013, Issue 6. Art. No.: CD009934. 
  11. Miller, P Elliott et al. “Associations of Coffee, Tea, and Caffeine Intake with Coronary Artery Calcification and Cardiovascular Events.” The American journal of medicine vol. 130,2 (2017): 188-197.e5. doi:10.1016/j.amjmed.2016.08.038
  12. Wang, H., Wen, Y., Du, Y., Yan, X., Guo, H., Rycroft, J.A., Boon, N., Kovacs, E.M. and Mela, D.J. (2010), Effects of Catechin Enriched Green Tea on Body Composition. Obesity, 18: 773-779.
  13. Nagao, T., Hase, T. and Tokimitsu, I. (2007), A Green Tea Extract High in Catechins Reduces Body Fat and Cardiovascular Risks in Humans. Obesity, 15: 1473-1483.
  14. Stendell-Hollis, N R et al. “Green tea improves metabolic biomarkers, not weight or body composition: a pilot study in overweight breast cancer survivors.” Journal of human nutrition and dietetics : the official journal of the British Dietetic Association vol. 23,6 (2010): 590-600. doi:10.1111/j.1365-277X.2010.01078.x
  15. Etsuji Suzuki, Takashi Yorifuji et al., Green Tea Consumption and Mortality among Japanese Elderly People: The Prospective Shizuoka Elderly Cohort,Annals of Epidemiology,Volume 19, Issue 10,2009,Pages 732-739,