Μαραθώνιος και Διατροφή – Συμβουλές για μία επιτυχημένη προετοιμασία

μαραθώνιο, διατροφή, προετοιμασία, συμβουλές, αφυδάτωση

Ο αγώνας του μαραθωνίου είναι μια από τις πιο απαιτητικές φυσικές δοκιμασίες που μπορεί να αντιμετωπίσει ένας αθλητής. Η επιτυχής προετοιμασία δεν περιορίζεται μόνο στην πολυετή προπόνηση, αλλά επεκτείνεται και στη σωστή διατροφή. Σε αυτό το άρθρο, θα εξετάσουμε τη σημασία της διατροφής για τους μαραθωνοδρόμους και θα παρέχουμε συμβουλές για μια υγιή, ισορροπημένη διατροφή που θα σας βοηθήσει να προετοιμαστείτε για τον μαραθώνιο.

Η Σημασία της Διατροφής στον Μαραθώνιο

Η διατροφή αποτελεί το κυριότερο και για πολλούς αποκλειστικό καύσιμο που τροφοδοτεί τον οργανισμό σας κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας για έναν μαραθώνιο αλλά και κατά τη διάρκεια του μαραθωνίου. Ένας αθλητής με εξαιρετική κατάσταση θρέψης πριν τον αγώνα  έχει μεγαλύτερες πιθανότητες να αντέξει την απαιτητική φυσική πρόκληση του μαραθωνίου. Εκτός αυτού, η σωστή διατροφή μπορεί να βελτιώσει την αποκατάσταση μετά τον αγώνα και να μειώσει τον κίνδυνο τραυματισμών.

Συμβουλές διατροφής στην φάση προετοιμασίας για τον Μαραθώνιο
  1. Ισορροπημένη Διατροφή: Συμπεριλάβετε στη διατροφή σας μια ποικιλία τροφίμων που περιλαμβάνει φρούτα, λαχανικά, αμυλούχα, πρωτεΐνες (τόσο ζωικής όσο και φυτικής προέλευσης) και υγιεινά λιπαρά. Η ισορροπημένη διατροφή είναι σημαντική για την παροχή όλων των απαραίτητων θρεπτικών ουσιών, με σκοπό να έχει καθημερινά το σώμα σας το απαραίτητο καύσιμο για να ανταπεξέλθει στις απαιτητικές προπονήσεις.

  2. Ενυδάτωση: Προσέξτε να πίνετε αρκετό νερό καθόλη τη διάρκεια της προπόνησης καθώς και μετά από το πέρας της. Η έλλειψη επαρκούς ενυδάτωσης σε συνδυασμό με την έντονη εφίδρωση κατά την προπόνηση μπορεί να οδηγήσει σε αφυδάτωση. Η αφυδάτωση μπορεί να επηρεάσει την απόδοσή σας αλλά πρωτίστως την υγείας σας.

  3. Υδατανθράκες: Οπως αναφέραμε προηγουμένως οι αθλητές χρειάζονται ενέργεια, και οι υδατάνθρακες είναι η κύρια πηγή αυτής της ενέργειας και η πιο άμεση. Συνεπώς είναι απαραίτητο το καθημερινό σας διαιτολόγιο να περιλαμβάνει αμυλούχες τροφές  (π.χ., όσπρια, ρύζι, πατάτες) για να παράγει άμεσα το σώμα σας την απαραίτητη ενέργεια κατά τη διάρκεια της προπόνησης και του αγώνα.

Προετοιμασία την Ημέρα του Μαραθωνίου
  1. Πρωινό: Το πρωί του αγώνα, τρώτε ένα ελαφρύ γεύμα που περιλαμβάνει υδατάνθρακες και πρωτεΐνες. Αποφύγετε τα λιπαρά, βαριά γεύματα που μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα στο στομάχι κατά την διάρκεια του αγώνα.

  2. Ενυδάτωση: Πίνετε αρκετό νερό σταδιακά το πρωί του αγώνα, αλλά αποφύγετε την άμεση υπερβολική ποσότητα νερού για να αποφευχθούν στομαχικές ενοχλήσεις.

  3. Γλυκόζη: Μερικοί αθλητές προτιμούν να καταναλώνουν γλυκόζη τα τελευταία λεπτά πριν την εκκίνηση για έξτρα ενέργεια.

Η διατροφή, μαζί με την προπόνηση, παίζουν το σημαντικό ρόλο στην επιτυχία σας σε έναν μαραθώνιο. Ο συνδυασμός  της κατάλληλης προπόνησης, με την κατάλληλη για εσάς εξατομικευμένη διατροφή, είναι τα απαραίτητα μέσα που θα σας βοηθήσουν να ανταπεξέλθετε στην πρόκληση αυτού του απαιτητικού αθλήματος. 

Καλή επιτυχία στον επόμενο σας μαραθώνιο!!!