4 Διατροφικές συστάσεις για βρέφη και παιδιά

βρέφη παιδιά διατροφικές συστάσεις

Σύμφωνα με τον Sigmund Freud  ‘‘ο άνθρωπος είναι το προϊόν των τραυμάτων της παιδικής του ηλικίας’’, ενώ σύμφωνα με τον Γάλλο ποιητή και συγγραφέα  Charles Peguy ΄ ‘‘όλα έχουν παιχτεί προτού γίνουμε δώδεκα χρονών’’.

Πόσο τυχαίο μπορεί να θεωρήσει κάποιος το γεγονός ότι πλήθος συγγραφέων και επιστημόνων τονίζουν την σπουδαιότητα των δώδεκα πρώτων χρόνων της ζωής του ανθρώπου αφενός στην διάπλαση του χαρακτήρα του και αφετέρου στις επιλογές που θα κάνει στο μέλλον;

Τα τρία πρώτα χρόνια της ζωής είναι εξαιρετικά σημαντικά για την ανάπτυξη του παιδιού και σε μεγάλο βαθμό καθοριστικά για την εξέλιξη της υπόλοιπης ζωής του. Σε αυτό το διάστημα, αναπτύσσεται ταχύτατα ο εγκέφαλος και η κοινωνικότητά του. Μπαίνουν οι βάσεις για την μετέπειτα ωρίμανση και τις σχέσεις του.



Ας αναλογιστούμε το παράδειγμα του σκληρού δίσκου του Η/Υ. Στην γέννηση ο εγκέφαλός είναι σαν ένας σχεδόν άδειος σκληρός δίσκος. Το τι θα εγγραφεί στον δίσκο εξαρτάται σε πολύ μεγάλο βαθμό από τις εμπειρίες που θα έχει το παιδί στη σχέση του με τους γονείς, γιατί το ίδιο σε αυτή τη φάση της εξέλιξής του είναι ανήμπορο και απολύτως εξαρτημένο από την φροντίδα που του παρέχεται.

Κατά τη διάρκεια της βρεφικής ηλικίας ο άνθρωπος παίρνει τα πρώτα του ερεθίσματα αλλά και κατά την παιδική ηλικία κατά τη συναναστροφή του στο σχολικό κυρίως περιβάλλον και στην αλληλεπίδρασή του με δασκάλους και συμμαθητές, τίθενται οι βάσεις του για την μελλοντική του ζωή. Το σχολείο και η οικογένεια διαπλάθουν το χαρακτήρα του, καθορίζουν τις επιλογές του, διατροφικές και μη, και τελικά διαμορφώνουν τον μελλοντικό πολίτη.

Ας μάθουμε όμως, τελικά ποια είναι η  επίδραση της διατροφής του ανθρώπου κατά τα πρώτα χρόνια της ζωής του στην υγεία του; Υπάρχει συσχέτιση; Η απάντηση είναι, ασφαλώς και υπάρχει.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, κατά τα δύο πρώτα χρόνια ζωής του ανθρώπου, η βέλτιστη διατροφή:

  • προάγει την υγιή ανάπτυξη
  • βελτιώνει την γνωστική ανάπτυξη
  • μειώνει τον κίνδυνο να γίνει σαν ενήλικας υπέρβαρος ή παχύσαρκος
  • μειώνει την ανάπτυξη μη μεταδιδόμενων νοσημάτων, όπως ο διαβήτης, ο καρκίνος και τα καρδιαγγειακά στην ενήλικη ζωή

Οι διατροφικές συστάσεις  για μια υγιεινή διατροφή για βρέφη και παιδιά είναι παρόμοιες με αυτές των ενηλίκων, ωστόσο τα ακόλουθα στοιχεία είναι επίσης σημαντικά:

  • Τα βρέφη πρέπει να θηλάζουν αποκλειστικά κατά τους πρώτους 6 μήνες της ζωής τους
  • Τα βρέφη πρέπει να συνεχίσουν να θηλάζουν έως την ηλικία των 2 ετών
  • Από την ηλικία των 6 μηνών, το μητρικό γάλα πρέπει να συμπληρώνεται με μια ποικιλία κατάλληλων, ασφαλών και πυκνών τροφών.
  • Δεν πρέπει να προστίθενται αλάτι και απλά σάκχαρα σε συμπληρωματικά τρόφιμα.

Τα παραπάνω αποτελούν γενικές οδηγίες, ωστόσο το διαιτολόγιο κάθε παιδιού είναι ξεχωριστό γιατί κάθε παιδί είναι ξεχωριστό!  Έχει τις δικές του ενεργειακές απαιτήσεις οι οποίες διαμορφώνονται από την ηλικία, τον ρυθμό ανάπτυξης και το πόσο σωματικά δραστήριο είναι.