Μη αλκοολική λιπώδης νόσος ήπατος και διατροφή

μη αλκοολική λιπώδης νόσος ήπατος

Τι είναι το ήπαρ και τι η μη αλκοολική λιπώδης νόσος ήπατος (NAFLD);

Το ήπαρ ή αλλιώς συκώτι είναι ένα ζωτικό όργανο με ευρύ φάσμα λειτουργιών όπως την αποθήκευση γλυκογόνου, την καταστροφή  των ερυθροκυττάρων, σύνθεση των πρωτεϊνών του πλάσματος, την παραγωγή ορμονών και την απομάκρυνση των τοξικών ουσιών από το σώμα, είτε είναι εξωγενείς είτε είναι παράγωγα του μεταβολισμού. Εξαιτίας της σύγχρονης διατροφής του ανθρώπου το ήπαρ συνήθως κατακλύζεται από περίσσεια ζάχαρης και λίπους, δύο συστατικά τα οποία είναι παρόντα χωρίς υπερβολή, παντού, στη σύγχρονη διατροφή. Η μη αλκοολική λιπώδης νόσος του ήπατος, είναι η νόσος στην οποία συσσωρεύεται λίπος στο συκώτι. Είναι σημαντικό πρόβλημα υγείας λόγω του υψηλού επιπολασμού και τον σχετικό κίνδυνο εξέλιξης στην κίρρωση του ήπατος, καρκίνο του ήπατος και αυξημένο καρδιαγγειακό.

Πρόσφατα επιδημιολογικά δεδομένα

Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία μετα-αναλύσεων ερευνών τα οποία δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό πρωτότυπης έρευνας, κριτικής, γνώμης και ειδήσεων γύρω από τον χώρο της υγείας ‘’The Lancet  Gastroenterology and Hepatology’’, οι μη παχύσαρκοι άνθρωποι αντιπροσωπεύουν το 40% του παγκόσμιου πληθυσμού ασθενών με μη αλκοολική λιπώδη νόσο ήπατος (NAFLD) και σχεδόν το 20% αυτών ήταν φυσιολογικού σωματικού βάρους. Ο επιπολασμός των μη παχύσαρκων ασθενών NAFLD ποικίλλει ευρέως από 25% στη Μαλαισία έως 50% στην Αυστρία. Ιδιαίτερη ανησυχία προκαλεί επίσης το γεγονός ότι σχεδόν το 80% των ανθρώπων με Μεταβολικό Σύνδρομο έχουν NAFLD.

Τα παραπάνω ευρήματα υποδηλώνουν ότι η παχυσαρκία δεν πρέπει να αποτελεί το μοναδικό κριτήριο για τον έλεγχο της NAFLD.

Οι παράγοντες που την προκαλούν

Η NAFLD και η πιο σοβαρή της μορφή η NASH φαίνεται να είναι μία από τις πιο συχνές παθήσεις που θα μας απασχολήσουν μελλοντικά, μετά τον Σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2, καθώς όλο και περισσότεροι νέοι εμφανίζουν πλέον συσσώρευση λίπους στο ήπαρ εξαιτίας κακής διατροφής, κατανάλωσης επεξεργασμένων τροφίμων, αναψυκτικών και υπερπρόσληψης λίπους, καθιστικής ζωής και έλλειψης σωματικής δραστηριότητας.
Οι ασθενείς με μη αλκοολική λιπώδη νόσο του ήπατος έχουν αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 (ενηλίκων) και οι ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο ανάπτυξης μη αλκοολικής λιπώδους νόσου του ήπατος. Η παχυσαρκία αποτελεί επίσης μείζονα παράγοντα κινδύνου ανάπτυξης μη αλκοολικής λιπώδους νόσου του ήπατος.

Στους μη διατροφικούς παράγοντες ανήκουν:

  • Έκθεση για μεγάλο χρονικό διάστημα σε τοξικές ουσίες όπως φάρμακα και αλκοόλ
  • Ορισμένα είδη λοιμώξεων

Διατροφή: Όσα είναι μέχρι σήμερα γνωστά για τον  <<καλό>> και τον <<κακό>> της ρόλο

1. Ο ρόλος του περιορισμού της ενέργειας

  • Η υπερβολική κατανάλωση θερμίδων που οδηγεί σε παχυσαρκία και σχετιζόμενες συννοσηρότητες είναι ένας κύριος παράγοντας κινδύνου για NAFLD.
  • Η αύξηση βάρους από μόνη της μπορεί να οδηγήσει σε ανάπτυξη της NAFLD, ανεξάρτητα από τον βασικό δείκτη μάζας σώματος.
  • Όχι μόνο η υπερβολική κατανάλωση θερμίδων, αλλά και ο τρόπος με τον οποίο καταναλώνεται και διανέμεται η τροφή καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας επηρεάζει τη συσσώρευση λίπους στο ήπαρ.

2. Κατανάλωση φρουκτόζης

  • Αυξημένη κατανάλωση προϊόντων φρουκτόζης συσχετίζεται θετικά με κίνδυνο ανάπτυξης NAFLD
  • Πρόσληψη φρουκτόζης μέσω κατανάλωσης αναψυκτικών με ζάχαρη συσχετίζεται με υψηλότερο κίνδυνο προχωρημένης μορφής  λιπώδους ήπατος
  • Την βρίσκετε ως επί το πλείστον σε κέικ, αναψυκτικά, χυμοί φρούτων, ζαχαρούχα σνακ και φρούτα
  • Στις ετικέτες τροφίμων ονομάζεται και αμυλοσιρόπιο υψηλής φρουκτόζης

3. Ο ρόλος της Βιταμίνης D

  • ο ρόλος της βιταμίνης D στη NAFLD είναι ακόμα ασαφής. Η ανεπαρκής διατροφική πρόσληψη βιταμίνης D είναι πολύ συχνή. Η πρόσληψη στην Ευρώπη μόνο από τα τρόφιμα είναι κατά μέσο όρο 190 IU / ημέρα ενώ η διαιτητική πρόσληψη αναφοράς για ενήλικες είναι 600 IU / ημέρα. Ωστόσο, δεν υπάρχουν σαφείς ενδείξεις   ότι συμπλήρωμα υψηλής δόσης βιταμίνης D ωφελεί το NAFLD

4. Καφές: μπορεί να ωφελήσει;

  • Μια μελέτη σε ζώα του 2019 διαπίστωσε ότι ο καφές χωρίς καφεΐνη μείωσε τη βλάβη του ήπατος και τη φλεγμονή σε ποντίκια που έτρωγαν μια διατροφή που περιέχει υψηλά επίπεδα λίπους, φρουκτόζης και χοληστερόλης.
  • Μια άλλη μελέτη σε ποντίκια της ίδιας χρονιάς έδειξε παρόμοια αποτελέσματα. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ο καφές μείωσε την ποσότητα λίπους που συσσωρεύτηκε στα συκώτια των ποντικών και βελτίωσε τον τρόπο με τον οποίο μεταβολίζουν την ενέργεια στο σώμα τους.
  • Ωστόσο περαιτέρω έρευνα είναι απαραίτητη για να μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα ότι η κατανάλωση καφέ, ακόμα και ντεκαφεινέ, μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της συσσώρευσης λίπους στο ήπαρ.

5. Τι να αποφύγω, τι να καταναλώσω;

Μη αλκοολική λιπωδης νόσος ήπατος 2
Πηγή: Nutrients. 2019 Mar; 11(3): 677.

Για την ωφέλιμη δράση των προβιοτικών, ρεσβερατρόλης, καφέ, ταυρίνης και χολίνης δεν υπάρχουν επαρκή βιβλιογραφικά δεδομένα παρά μόνο μικρό δείγμα μελετών.

6. Δίαιτα για απώλεια βάρους χωρίς πλάνο: Μπορεί να βλάψει!

Παρόλο που η απώλεια βάρους είναι ευεργετική για το NAFLD, ορισμένες δίαιτες που είναι γνωστό ότι προκαλούν απώλεια βάρους μπορούν στην πραγματικότητα να προκαλέσουν ή να επιδεινώσουν αυτήν την ασθένεια και να προκαλέσουν αντίσταση στην ινσουλίνη, όπως δίαιτες με χαμηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες και υψηλά λιπαρά. Το διατροφικό πλάνο που θα ακολουθήσετε πρέπει να είναι προσεκτικά σχεδιασμένο για τα ποσοτικά και ποιοτικά του στοιχεία από τον επιστήμονα υγείας που σας παρακολουθεί.

Συνδυασμός Διατροφής και Άσκησης

  • Η τελευταία ανασκόπηση της βιβλιογραφίας απέδειξε ότι το συνιστώμενο διατροφικό πρότυπο για το NAFLD είναι η μεσογειακή διατροφή. Η μεσογειακή διατροφή χαρακτηρίζεται από μειωμένη πρόσληψη υδατανθράκων, ειδικά σάκχαρα και εξευγενισμένους υδατάνθρακες και αυξημένη πρόσληψη μονοακόρεστων και ωμέγα-3 λιπαρών οξέων. Έχει υψηλή περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά και αντιφλεγμονώδη.
  • Η καθιστική ζωή και η έλλειψη σωματικής δραστηριότητας σχετίζονται με την καρδιομεταβολική υγεία, το NAFLD και τη συνολική θνησιμότητα.
  • Κλινικά στοιχεία υποστηρίζουν σθεναρά το ρόλο της τροποποίησης του τρόπου ζωής ως πρωταρχικής θεραπείας για το διαχείριση της NAFLD.
  • Πρόσφατες μελέτες ανέφεραν ότι μειωμένη πρόσληψη ενέργειας και αυξημένη σωματική δραστηριότητα κατά τη διάρκεια 6-12 μηνών προκαλεί βελτίωση στα ηπατικά ένζυμα, σε μεταβολικές παραμέτρους ευαισθησία όπως στη γλυκόζη νηστείας, ινσουλίνη και τριγλυκεριδίων
  • Η απώλεια βάρους μπορεί επίσης να έχει ευνοϊκή επίδραση στην κοιλιακή παχυσαρκία
  • Τουλάχιστον 7-10% της απώλειας βάρους απαιτείται για την πρόκληση βελτίωσης του NAFLD

Βιβλιογραφία

1. Journal Of Hepatology,Treatment of NAFLD with diet, physical activity and exercise,2017

2. The Lancet Gastroenterology & Hepatology, Global prevalence, incidence, and outcomes of non-obese or lean non-alcoholic fatty liver disease: a systematic review and meta-analysis,2020

3. George ES, Forsyth A, Itsiopoulos C, Nicoll AJ, Ryan M, Sood S, Roberts SK, Tierney AC. Practical Dietary Recommendations for the Prevention and Management of Nonalcoholic Fatty Liver Disease in Adults. Adv Nutr. 2018 Jan 1;9(1):30-40.

4. Wit N.J.W., Afman L.A., Mensink M., Müller M. Clinical Application of Basic Science Phenotyping the effect of diet on non-alcoholic fatty liver disease. J. Hepatol. 2012;57:1370–1373 .

5. Brandt, Annette et al. “Consumption of decaffeinated coffee protects against the development of early non-alcoholic steatohepatitis: Role of intestinal barrier function.” Redox biology vol. 21 (2019): 101092.

6. Vitaglione P, Mazzone G, Lembo V, D’Argenio G, Rossi A, Guido M, Savoia M, Salomone F, Mennella I, De Filippis F, Ercolini D, Caporaso N, Morisco F. Coffee prevents fatty liver disease induced by a high-fat diet by modulating pathways of the gut-liver axis. J Nutr Sci. 2019 Apr 22;8:e15 .

7. Ryan MC, Itsiopoulos C, Thodis T, Ward G, Trost N, Hofferberth S, O’Dea K, Desmond PV, Johnson NA, Wilson AM. The Mediterranean diet improves hepatic steatosis and insulin sensitivity in individuals with non-alcoholic fatty liver disease. J Hepatol. 2013 Jul;59(1):138-43.

8. George ES, Forsyth A, Itsiopoulos C, et al. Practical Dietary Recommendations for the Prevention and Management of Nonalcoholic Fatty Liver Disease in Adults. Adv Nutr. 2018;9(1):30-40.