Όσα θέλω να γνωρίζω για τη χοληστερόλη – Καλή και κακή, επιπτώσεις στην υγεία. Τα τριγλυκερίδια και η διατροφή!

χοληστερόλη
Εάν διαβάζετε αυτό το άρθρο, πιθανώς ενδιαφέρεστε για την υγεία σας και τον ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η χοληστερόλη. Αυτό είναι ένα σημαντικό πρώτο βήμα.

Πίνακας περιεχομένων

Τι είναι λοιπόν η χοληστερόλη;

Η χοληστερόλη είναι μια λιπαρή ουσία, που βρίσκεται στην κυκλοφορία του αίματος, καθώς και σε σωματικά όργανα και νευρικές ίνες. Το σώμα σας τη χρειάζεται για να χτίζει κύτταρα και να παράγει βιταμίνες και άλλες ορμόνες. Αλλά η υπερβολική χοληστερόλη μπορεί να δημιουργήσει πρόβλημα. Η χοληστερόλη προέρχεται από δύο πηγές. Το ήπαρ παράγει όλη τη χοληστερόλη που χρειάζεστε. Το υπόλοιπο της χοληστερόλης στο σώμα προέρχεται από ζωικές τροφές. Μια δίαιτα με υψηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά, η κληρονομικότητα και διάφορες μεταβολικές καταστάσεις όπως ο σακχαρώδης διαβήτης επηρεάζουν το επίπεδο χοληστερόλης ενός ατόμου. Τα επίπεδα χοληστερόλης συνήθως αυξάνονται σταθερά με την ηλικία, πιο απότομα στις γυναίκες και σταθεροποιούνται μετά τη μέση ηλικία.

Γιατί μας ενδιαφέρει η χοληστερόλη;

Η χοληστερόλη κυκλοφορεί στο αίμα. Καθώς η ποσότητα χοληστερόλης στο αίμα σας αυξάνεται, το ίδιο ισχύει και για τον κίνδυνο για την υγεία σας. Η υψηλή χοληστερόλη συμβάλλει σε υψηλότερο κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων, όπως καρδιακών παθήσεων και εγκεφαλικού επεισοδίου. Γι’ αυτό είναι σημαντικό να ελέγχετε τη χοληστερόλη σας, ώστε να μπορείτε να γνωρίζετε τα επίπεδά σας. Η υψηλή χοληστερόλη εκτιμάται ότι προκαλεί το 18% της παγκόσμιας εγκεφαλοαγγειακής νόσου (κυρίως μη θανατηφόρα συμβάντα) και το 56% της παγκόσμιας ισχαιμικής καρδιακής νόσου. Η υψηλή χοληστερόλη είναι ένας από τους κύριους ελεγχόμενους παράγοντες κινδύνου για στεφανιαία νόσο, καρδιακή προσβολή και εγκεφαλικό επεισόδιο. Εάν έχετε άλλους παράγοντες κινδύνου όπως το κάπνισμα, η υψηλή αρτηριακή πίεση ή ο διαβήτης, ο κίνδυνος αυξάνεται ακόμη περισσότερο. Πάνω από τα δύο τρίτα των παγκόσμιων θανάτων οφείλονται σε μη μεταδοτικές ασθένειες. Ασθένειες όπως καρδιαγγειακές παθήσεις, συνηθισμένοι καρκίνοι, άνοια, διαβήτης και αναπνευστικές διαταραχές σκοτώνουν πάνω από 35 εκατομμύρια άτομα ετησίως. Οι τομείς προτεραιότητας του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για τη μείωση των μη μεταδοτικών ασθενειών περιλαμβάνουν το κάπνισμα, το αλκοόλ, τη σωματική αδράνεια και την κακή διατροφή. Η κακή διατροφή καταλαμβάνει το υψηλότερο ποσοστό ασθενειών σε σύγκριση με τους άλλους τρεις παράγοντες κινδύνου σε συνδυασμό. Αντιπροσωπεύει περίπου 11,3 εκατομμύρια θανάτους ετησίως.

Τύποι χοληστερόλης

Οι δύο τύποι χοληστερόλης είναι η χοληστερόλη LDL, και η HDL. Υψηλές τιμές LDL ή χαμηλές τιμές HDL αυξάνουν τον κίνδυνο συσσώρευσης χοληστερόλης σταδιακά στα εσωτερικά τοιχώματα των αρτηριών που τροφοδοτούν την καρδιά και τον εγκέφαλο. Η LDL χοληστερόλη θεωρείται η «κακή» χοληστερόλη, επειδή συμβάλλει στη συσσώρευση λιπών στις αρτηρίες. Αυτό περιορίζει τις αρτηρίες και αυξάνει τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής, εγκεφαλικού επεισοδίου και περιφερικής αρτηριακής νόσου. Η HDL χοληστερόλη μπορεί να θεωρηθεί ως «καλή» χοληστερόλη επειδή σε ένα υγιές επίπεδο μπορεί να προστατεύσει από καρδιακή προσβολή και εγκεφαλικό επεισόδιο. Ρόλος της HDL είναι να μεταφέρει την LDL χοληστερόλη μακριά από τις αρτηρίες και πίσω στο ήπαρ, όπου η LDL διασπάται και περνά από το σώμα. Αλλά η HDL δεν εξαλείφει εντελώς τη χοληστερόλη LDL. Μόνο το ένα τρίτο της χοληστερόλης στο αίμα μεταφέρεται από HDL.

Και ποιος ο ρόλος των τριγλυκεριδίων;

Τα τριγλυκερίδια είναι ο πιο κοινός τύπος λίπους στο σώμα. Αποθηκεύουν υπερβολική ενέργεια από τη διατροφή σας. Ένα υψηλό επίπεδο τριγλυκεριδίων σε συνδυασμό με υψηλή LDL χοληστερόλη ή χαμηλή HDL (καλή) χοληστερόλη συνδέεται με συσσώρευση λιπών στα αρτηριακά τοιχώματα, γεγονός που αυξάνει τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής και εγκεφαλικού επεισοδίου.
χοληστερόλη
Η επίδραση της χοληστερόλης στις αρτηρίες
Καλό θα ήταν λοιπόν να τσεκάρετε ετησίως την χοληστερόλη σας, αν έχει αυξηθεί να απευθυνθείτε σε κάποιον επαγγελματία υγείας για να την μειώσετε και να την παρακολουθείτε ετησίως. Είναι εφικτό να μειώσω την χοληστερόλη μου με την διατροφή και τι πρέπει να ακολουθήσω για να το επιτύχω; Συνεχίστε την ανάγνωση στο άρθρο “Αυξημένη χοληστερόλη και η διατροφική της προσέγγιση”.