10 τροφές που ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα

τροφές που ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα
Αν σας ενδιαφέρει να μάθετε ποιες είναι οι τροφές που ενισχύουν το ανοσοποιητικό σας σύστημα τότε σίγουρα διαβάζετε το κατάλληλο άρθρο!
Είναι γενικά αποδεκτό και πολλάκις αποδεδειγμένο ότι μία ισορροπημένη διατροφή με ποικιλλία επιλογών είναι αυτή που τελικά θα μας βοηθήσει να θωρακίσουμε το ανοσοποιητικό μας σύστημα έναντι σε πολλούς <<εισβολείς>> που θα επιδιώξουν να μας βλάψουν.
Τροφές – ανοσοποιητικό σύστημα
Όπως αναφέρθηκε στο άρθρο μας << Ενισχύστε το ανοσοποιητικό σας σύστημα με 4 απλές αλλαγές στη διατροφή σας; >> , οι βιταμίνες, τα ιχνοστοιχεία, τα Ω-3 Λιπαρά Οξέα και τα προβιοτικά είναι οι σύμμαχοι μας σε αυτήν την προσπάθεια. Είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζουμε ποιες τρoφές είναι αυτές οι οποίες έχουν την υψηλότερη περιεκτικότητα των παραπάνω στοιχείων, έτσι ώστε να εξασφαλίσουμε την πρόσληψή τους στο καθημερινό μας διαιτολόγιο.

ΤΡΟΦΕΣ

Βιταμίνη C

Πιπεριές, εσπεριδοειδή,ακτινίδια, Λαχανάκια Βρυξελλών, μπρόκολο, μαιντανός

Βιταμίνη Α

Καρότο, σπανάκι,μαρούλι, κόκκινες πιπεριές,αβγά,συκώτι

Βιταμίνη Ε

Ελαιόλαδο, αβοκάντο, αμύγδαλα, καρύδια, ωμός ηλιόσπορος, λιναρόσπορος

Σελήνιο

Καρύδια, φιστίκια, ψάρια, θαλασσινά, κόκκινο κρέας

Ψευδάργυρος

Κόκκινο κρέας, οστρακοειδή

Ω-3 Λιπαρά Οξέα

Σαρδέλα, κολιός, τόνος, σολομός, καρύδια

Προβιοτικά

Γαλακτοκομικά με την ένδειξη <<ζωντανή καλλιέργεια βακτηρίων>> ή <<περιέχει προβιοτικά>>, κεφίρ, ξινόγαλο

Σίδηρος

Κόκκινο κρέας, συκώτι, γάλα, οστρακοειδή, σουσάμι, ταχίνι

Ποια Ω-3 λιπαρά οξέα ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα;
Τα ωμέγα-3 (Ω-3) λιπαρά οξέα ανήκουν στην οικογένεια των πολυακόρεστων λιπαρών οξέων, μαζί με τα ωμέγα-6 (Ω-6) λιπαρά οξέα με κυριότερα το λινελαικό και το αραχιδονικό οξύ. Υπάρχουν αρκετοί τύπου Ω-3 λιπαρών οξέων, ωστόσο η επιστημονική κοινότητα επικεντρώνεται σε τρία εξ αυτών εξαιτίας της έντονης προστατευτικής τους δράσης στην υγεία μας, το εικοσαπεντανοικό οξύ (EPA), το δοκοσανοεξανοικό οξύ (DHA) και το άλφα-λινολενικό οξύ (ALA).
Προβιοτικά – πως ενισχύουν το ανοσοποιητικό μας σύστημα;
Τα προβιοτικά ειναι μη παθογόνοι μικροοργανισμοί συνήθως βακτήρια που μοιάζουν με τα ωφέλιμα βακτήρια του εντέρου και μπορούμε να προσλάβουμε μέσω των τροφών ή των συμπληρωμάτων διατροφής. Είναι φιλικά προς εμάς βακτήρια ή ζυμομύκητες και εξασφαλίζουν την ισορροπία των μικροοργανισμών στο έντερο μας. Τα προβιοτικά ασκούν τα ευεργετικά τους αποτελέσματα μέσω διαφόρων μηχανισμών, συμπεριλαμβανομένης της μείωσης του εντερικού pH, της μείωσης του αποικισμού και της εισβολής από παθογόνους οργανισμούς και της τροποποίησης της ανοσολογικής απόκρισης του ξενιστή. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το πως αυτές οι Βιταμίνες, τα μέταλλα, τα Ω-3 λιπαρά οξέα και τα προβιοτικά ενισχύουν το ανοσοποιητικό μας σύστημα, διαβάστε εδώ.

Βιβλιογραφία

  1. Undernutrition, infection and immune function, Calder PC, Jackson AA,Nutr Res Rev. 2000 Jun; 13(1):3-29

  2. Gibson R.S., Ferguson E.L. An Interactive 24-Hour Recall for Assessing the Adequacy of Iron and Zinc Intakes in Developing Countries

  3. Dermience M., Li X.W., Mathieu F., Claus W., De Maertelaer V., Yangzom D., Lognay G. Minerals and trace elements in traditional foods of rural areas of Lhasa Prefecture, Tibet Autonomous Region (P.R. China) J. Food Compos

  4. U.S. Department of Agriculture