Υποθυρεοειδισμός και Διατροφή: ποιες τροφές μπορώ να φάω και ποιες 6 τροφές να αποφύγω;

υποθυρεοειδισμός και διατροφή, τροφές, συμπτώματα αποφύγω, φάω

Τι είναι ο υποθυρεοειδισμός; 

Ο υποθυρεοειδισμός είναι μια κατάσταση κατά την οποία το σώμα δεν παράγει αρκετές θυρεοειδικές ορμόνες. Οι ορμόνες του θυρεοειδούς βοηθούν στον έλεγχο της ανάπτυξης και της επιδιόρθωσης των κυττάρων και του μεταβολισμού. Ο υποθυρεοειδισμός επηρεάζει το 1-2% των ανθρώπων παγκοσμίως και είναι 10 φορές πιο πιθανό να επηρεάσει τις γυναίκες από τους άνδρες.

Συμπτώματα υποθυρεοειδισμού

Ως αποτέλεσμα της μειωμενης εκκρισης των θυρεοειδικων ορμονών, τα άτομα με υποθυρεοειδισμό μπορεί να εμφανίσουν κούραση, απώλεια μαλλιών, αύξηση βάρους, αίσθημα κρύου και αίσθημα ατονίας.

Διατροφική προσέγγιση και θεραπεία υποθυρεοειδισμού

Οι τροφές από μόνες τους δεν θα θεραπεύσουν τον υποθυρεοειδισμό. Ωστόσο, ένας συνδυασμός των σωστών θρεπτικών συστατικών και φαρμάκων μπορεί να βοηθήσει στην αποκατάσταση της λειτουργίας του θυρεοειδούς και στην ελαχιστοποίηση των συμπτωμάτων σας.

Λειτουργία Θυρεοειδή αδένα

Ο θυρεοειδής αδένας είναι ένας μικρός αδένας σε σχήμα πεταλούδας που βρίσκεται κοντά στη βάση του λαιμού σας. Παράγει και αποθηκεύει θυρεοειδικές ορμόνες που επηρεάζουν σχεδόν κάθε κύτταρο στο σώμα σας.

Όταν ο θυρεοειδικός αδένας λαμβάνει ένα σήμα που ονομάζεται θυρεοειδοτρόπος ορμόνη (TSH), απελευθερώνει θυρεοειδικές ορμόνες στην κυκλοφορία του αίματος. Αυτό το σήμα αποστέλλεται από την υπόφυση, έναν μικρό αδένα που βρίσκεται στη βάση του εγκεφάλου σας, όταν τα επίπεδα θυρεοειδικών ορμονών είναι χαμηλά.

Περιστασιακά, ο θυρεοειδής αδένας δεν απελευθερώνει θυρεοειδικές ορμόνες, ακόμη και όταν υπάρχει άφθονη TSH. Αυτό ονομάζεται πρωτοπαθής υποθυρεοειδισμός και ο πιο κοινός τύπος υποθυρεοειδισμού. Περίπου το 90% του πρωτοπαθούς υποθυρεοειδισμού προκαλείται από τη θυρεοειδίτιδα Hashimoto, μια αυτοάνοση ασθένεια στην οποία το ανοσοποιητικό σας σύστημα επιτίθεται κατά λάθος στον θυρεοειδή αδένα σας.

Άλλες φορές, ο θυρεοειδής αδένας δεν λαμβάνει αρκετή TSH. Αυτό συμβαίνει όταν η υπόφυση δεν λειτουργεί σωστά και ονομάζεται δευτεροπαθής υποθυρεοειδισμός. Ο μεταβολισμός σας επηρεάζει τη θερμοκρασία του σώματός σας και με ποιον ρυθμό καίτε θερμίδες. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο τα άτομα με υποθυρεοειδισμό συχνά νιώθουν κρύο και κούραση και μπορεί να πάρουν βάρος εύκολα.

Πώς επηρεάζει ο υποθυρεοειδισμός τον μεταβολισμό σας;

Τα άτομα με υποθυρεοειδισμό παράγουν λιγότερες θυρεοειδικές ορμόνες. Αυτό σημαίνει ότι έχουν πιο αργό μεταβολισμό και καίνε λιγότερες θερμίδες σε ηρεμία. Ο αργός μεταβολισμός ενέχει πολλούς κινδύνους για την υγεία. Μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα σας και να σας κάνει πιο δύσκολο να χάσετε βάρος.

Η έρευνα δείχνει ότι η μέτρια έως υψηλής έντασης αερόβια άσκηση μπορεί να βοηθήσει στην ενίσχυση των επιπέδων των θυρεοειδικών ορμονών σας. Τα άτομα με υποθυρεοειδισμό μπορεί επίσης να ωφεληθούν από την αύξηση της πρόσληψης πρωτεΐνης.

Η έρευνα δείχνει ότι οι δίαιτες με υψηλότερη πρωτεΐνη συμβάλλουν στην αύξηση του ρυθμού του μεταβολισμού σας. Στο επισυναπτόμενο μπορείτε να βρείτε περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις πρωτεινικές διατροφές και άλλα 7 μοντέλα διατροφής και την συσχέτιση τους με την εμφάνιση και την προστασία από διάφορες νόσους!

Ποιες τροφές να αποφύγω;

  • Σταυρανθή λαχανικά όπως λαχανάκια Βρυξελλών, μπρόκολο, κουνουπίδι και το λάχανο μπορεί να επηρεάσουν την παραγωγή των θυρεοειδικών ορμονών, ιδιαίτερα στα άτομα που έχουν ανεπάρκεια ιωδίου, αφού έχουν την ιδιότητα να μπλοκάρουν την ικανότητα του θυρεοειδούς να απορροφήσει το ιώδιο. Το μαγείρεμα των λαχανικών βελτιώνει την αρνητική αυτή επίδραση.   

  • Φιστίκια, κουκουνάρια, ροδάκινα, αχλάδια, σπανάκι και τα γογγύλια θα πρέπει να περιορίζεται η κατανάλωσή τους, γιατί και αυτά τα τρόφιμα παρεμποδίζουν την απορρόφηση ιωδίου.

  • Τα φυτοοιστρογόνα μπορεί να επηρεάσουν την ικανότητα του οργανισμού να χρησιμοποιήσει τις ορμονών του θυρεοειδούς. Ωστόσο, επειδή δεν είναι ακόμα ξεκάθαρο, δεν υπάρχουν ειδικές διαιτητικές κατευθυντήριες οδηγίες για την πρόσληψη σόγιας.

  • Τηγανητά τρόφιμα, το βούτυρο, η μαγιονέζα, η μαργαρίνη και τα λιπαρά και επεξεργασμένα κρέατα (ζαμπόν, μπέικον, κλπ.) συστήνεται να είναι αρκετά περιορισμένη η κατανάλωσή τους.

Ποιες τροφές να φάω στον υποθυρεοειδισμό; 

  • Τρόφιμα όπως τα  θαλασσινά και τα φύκια καθώς και το ελληνικό ιωδιούχο αλάτι είναι πηγές πλούσιες σε ιώδιο. Η συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη είναι 150mg. Μια μέση δίαιτα περιλαμβάνει τροφές εμπλουτισμένες σε ιώδιο και προσφέρει 250-750mg ιωδίου καθημερινά. Προσοχή, όμως, πρέπει να δοθεί στις μεγάλες ποσότητες του ιωδίου, καθώς δρουν αρνητικά στον θυρεοειδή όταν λαμβάνονται για μεγάλα χρονικά διαστήματα.

  • Το σελήνιο είναι ένα απαραίτητο στοιχείο για την παραγωγή των ορμονών του θυρεοειδούς, καθώς και για τη μετατροπή της θυροξίνης (Τ4) σε τριιωδοθυρονίνη (Τ3). Συνεπώς καλές πηγές σεληνίου όπως ξηροί καρποί, δημητριακά, μοσχάρι, αβγά, ψάρια και τόνος προτείνονται.

  • Τροφές πλούσιες σε ψευδάργυρο  όπως είναι τα θαλασσινά, τα ψάρια, το συκώτι, το κρέας, τα αβγά, τα μανιτάρια και τα σύκα επίσης καλό είναι να αποτελούν την βάση του καθημερινού μας διαιτολογίου.

  • Η τυροσίνη είναι ένα αμινοξύ το οποίο έχει σημαντικό ρόλο στην παραγωγή των θυρεοειδικών ορμονών.  Καλές πηγές τυροσίνης αποτελούν τα ψάρια, το κοτόπουλο, τα προϊόντα ολικής αλέσεως, τα γαλακτοκομικά, οι μπανάνες, τα φασόλια και οι ξηροί καρποί.

  • Η βιταμίνη D πρέπει να ελέγχεται και σε περίπτωση χαμηλών επιπέδων συνιστάται η χρήση σε ασθενείς με υποθυρεοειδισμό.

  • Συμπληρώματα διατροφής όπως η κανέλλα, το χρώμιο  και το μαγνήσιο  δείχνουν να έχουν θετικές επιδράσεις σε άτομα με υποθυρεοειδισμό.